Topsport als leidraad om te innoveren (eHealth) binnen de Zorg.

Als klein jongetje leerde ik al vroeg dat wanneer je iets graag wilt je er hard voor moet werken. Niet alleen hard werken, maar vooral slim moet werken. Vanaf mijn zevende tot mijn zeventiende deed ik aan topsport en leerde in deze tien jaar een aantal basiselementen welke me in de rest van mijn leven vooruit hebben geholpen en gaan helpen.

 

Het belangrijkste om te weten is wat je wilt bereiken, een doel mag hoog zijn zodat je aan het werk wordt gezet om het te bereiken. De materie of je oefening mag best complex zijn waardoor je tot  het uiterste moet gaan om te winnen. Het is niet erg dat je doelstelling ver in de toekomst ligt, dit zorgt ervoor dat je elke dag opnieuw kunt werken om het te halen.

Wat heeft dit nou met innoveren of ehealth te maken binnen een specifieke sector zoals de zorg hoor ik menigeen denken. Ik zal mijn best doen om dit uit te leggen en daarmee meteen een beeld te schetsen hoe ik opnieuw de afgelopen tweeëneenhalf jaar topsport heb bedreven en dit de komende jaren nog met veel  plezier zal volhouden.

Misschien is het verhaal bekend maar nog even in het kort: ik bedacht een app toen onze dochter de diagnose diabetes type 1 kreeg. Met deze app kon ze samen met ons inzicht krijgen in haar gedrag binnen haar ziekte. Deze app werd een dienst naarmate er steeds meer functies bijkwamen en ik al snel het idee kreeg dat ik deze dienst niet binnen ons gezin mocht houden. Toen het voor ons gezin werkte voelde ik de verplichting om het beschikbaar te stellen aan alle diabetespatiënten in Nederland. Met deze opdracht startte mijn loopbaan als topsporter binnen de (eHealth) zorg. Het doel was en is nog steeds om het leven van een diabetespatiënt (type 1 & 2) makkelijker en beter te maken. Dit doel is erg hoog maar zeker niet onbereikbaar wanneer ik al mijn ICT-kennis die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan in ga zetten. Niet alleen mijn kennis die ik heb opgedaan maar ook mijn netwerk wat ik in deze periode heb opgebouwd. De zorg, en met name diabeteszorg, is erg complex doordat er veel personen zoals ouders, partners, artsen, diëtisten, diabetesverpleegkundigen, zorgverzekeraars, fabrikanten en niet te vergeten de patiënt bij betrokken zijn. Hoe krijg ik deze partijen op één lijn en rondom de patiënt gepositioneerd? Processen binnen de zorg zijn veelal niet ingericht op zorg op afstand, eHealth, snelle innovaties of de situatie waarbij de regie bij de patiënt ligt, dus deze processen verander je niet van vandaag op morgen.

Alle basiselementen zijn dus aanwezig om topsport te bedrijven maar hoe begin je dan.

Hier hoefde ik niet lang over na te denken en ik begon erg klein met de basis. Ik zorgde dat de basis goed was zodat ik hier altijd op terug kon vallen. Solide en een eenvoudige start waardoor ik elke stap die ik naar complexere situaties wilde maken ook met een gerust hard kon en kan maken. Wanneer ik een fout maak weet ik direct waar het zit en kan ik een nieuwe poging doen met de kennis van mijn fout. Mijn oefening kan nog zo goed zijn maar wanneer de omgeving me niet begrijpt of waardeert zal ik nooit excelleren dus informeer ik mijn omgeving regelmatig. Nieuwe functies of onderdelen moeten zonder fouten zijn voordat ik ze aan de jury toon om meer dan een voldoende te scoren. Soms blesseer je je doordat je een nieuwe oefening probeert maar door gewoon door te gaan of opnieuw te starten slijp je wijzigingen of nieuwe functies erin zodat dit je nieuwe basis wordt. Flexibel zijn is een noodzaak want de wereld om je heen veranderd elke dag dus met statisch om je heen kijken maak je niet de sprongen die nodig zijn. Topsport is nieuwe dingen proberen en vooral niet op je lauweren rusten dus ben je 24/7 alert. Onafhankelijkheid mag niet ontbreken want jij wilt vrij zijn om te presteren in een omgeving waar grote krachten aanwezig zijn.

Ik kan nog wel een uurtje doorgaan met beschrijven maar een goede lezer trekt de parallel met wat ik schrijf. Voordat ik het wist begon ik aan mijn tweede leven als topsporter, maar nu eens niet voor mijzelf maar voor mijn dochter en haar lotgenoten. Zo deed Epke Zonderland op het WK zijn oefening Zonderhand. Toen wist ik het zeker: innoveren is voor mij topsport binnen de zorg geworden.

Laten we stoppen met veel te praten en laten we de fouten maken die nodig zijn om de innovatie tot een succes te maken. Met lef opstaan na een fout en excelleren door te leren. Geef eHealth de ruimte binnen de zorg zodat we in deze tak van sport voorop kunnen lopen.

Groet Jan Nico