Griep, verkouden, niet fit…

03-02-2017

We hebben er allemaal weleens last van. En hoewel de ene werkelijk alles lijkt op te pikken, komt de ander er behoorlijk goed vanaf.

Wat is eigenlijk “de griep”?

Dat wat wij in de volksmond al gauw “de griep” noemen, is vaak het verkoudheidsvirus. Dit virus is een infectieziekte, wat symptomen geeft van een verstopte neus, pijn in je keel, hoesten, vermoeidheid en koorts. Meestal verdwijnen de symptomen na zeven tot tien dagen. Sommige symptomen kunnen echter tot drie weken aanhouden. Het virus wordt overgedragen door druppels in de lucht (via hoesten of niezen). Ook door direct fysiek contact of door besmette voorwerpen aan te raken zoals een deurknop, kan het virus worden overgebracht. Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen, aangezien kinderen nog geen afweer hebben ontwikkeld tegen de meeste virussen.

Wat kan ik er aan doen?

Wetende dat er zo’n 200 virussen zijn die verkoudheid kunnen veroorzaken, is voorkomen eigenlijk haast onmogelijk. Wat je er wél aan kan doen, is jouw immuunsysteem zo goed mogelijk ondersteunen met voeding die rijk is aan anti-oxidanten en die een ontstekingsremmende werking hebben.

Dit zijn o.a.:

  • Kurkuma
  • Gember
  • Omega 3 vetten, die vooral zitten in vette vis als zalm, haring, makreel en sardines
  • Broccoli
  • Bessen
  • Groene bladgroentes als boerenkool, bladspinazie, andijvie

Wat Jan Nico en Aiske instinctief al goed hebben gedaan is dus de smoothie maken. Groente en fruit zitten bomvol anti-oxidanten. Daarnaast kan kruidenthee ook bijdragen aan het oplossing van de ontstekingen. Weet trouwens dat koorts een natuurlijke manier van je lijf is om “indringers die er niet horen” er uit te werken. Paracetamol onderdrukt deze werking. Mijn advies zou dan ook zijn: gebruik deze pas op het moment dat het écht nodig is, en ondersteun daarnaast op natuurlijke basis.

Een lekkere kruidenthee die je zelf kan maken om je immuunsysteem te boosten is deze:
Schil van ¼ biologische citroen, fijngeraspt LET OP, BIO IS EEN MUST! Anders krijg je namelijk ook de pesticiden binnen, en dat wil je nou net niet.
3 cm verse gember, fijn geraspt
1 cm verse kurkuma, fijn gerapst (haal je bij Ekoplaza)
een beetje gemalen peperkorrels (voor de opname, proef je niet)

 

Doe dit prutje in een theezeef of thee-ei, en overgiet met iets afgekoeld gekookt water. Laat even trekken.

thee1

Welke vitamines zijn specifiek belangrijk voor het ondersteunen van het immuunsysteem?

Eigenlijk is het bouwen van een goed immuunsysteem niet specifiek toe te wijzen aan 1 enkele vitamine, mineraal of sporenelement. Verschillende mechanismes samen zorgen voor een sterk immuunsysteem en allemaal hebben ze andere stoffen nodig.

Een uitgebalanceerd voedingspatroon is dan ook mijn eerste advies.

Zorg voor 6 vuisten groente per dag, bij voorkeur in verschillende kleuren en in ieder geval groene bladgroente. Neem daarnaast in ieder geval 2 stuks fruit en drink minimaal 2 liter water en/of kruidenthee.

Ook hebben je darmen aminozuren nodig, welke je kan halen uit dierlijke of plantaardige eiwitbronnen (zie eerder geschreven items).

Qua suppletie raad ik je aan om in ieder geval een goede multivitamine te gebruiken zodat je van alle vitamines, mineralen en sporenelementen voldoende binnen krijgen.

Goede merken zijn bijvoorbeeld CellCare, Orthica en Solgar. “Investeren” in goedkope merken van Kruidvat of Hema heeft geen zin. Daar zit relatief zo weinig in, en vaak in een niet goed opneembare vorm. Heb je niet de middelen om in suppletie te investeren, dan raad ik je vitamine D aan. Deze is een van de belangrijkste vitamines, ook voor het immuunsysteem. 2000iu is een onderhoudsdosis, maar veel Nederlanders hebben een tekort. Wil je heel specifiek willen doseren, dan is het handig om even je bloed te laten bepalen. Streef naar een onderwaarde van minimaal 80!

Optimale darmgezondheid ondersteun je, naast goede voeding, het beste met een goede probiotica. Deze zorgt voor herstel van de darmflora, ofwel de ridders van het immuunsysteem. 

Ik voel me zo lamlendig, en heb totaal geen eetlust…what to do??

Hoewel je vaak geen zin hebt in wat dan ook als je ziek bent, is goed eten wél belangrijk. Het mooie is dat je lijf er voor zorgt dat je zogenaamd “sickness behaviour” gaat vertonen. Dit om alle energie te laten gaan naar je immuunsysteem voor herstel.

Dit immuunsysteem draait overuren, en moet dus zeker gevoed worden. Niet minder eten, maar eerder meer. Besef goed dat herstel altijd top prioriteit is voor het lijf. Daarom is het ook af te raden om te gaan trainen als je niet fit bent en zeker niet als je anti-biotica hebt.

Deze week trainen Jan Nico en Aiske dan ook niet. De focus ligt op herstel, om volgende week weer te kunnen knallen.

Ok, dus wat dan wel te eten:

Smoothies (zie hieronder nog een lekker recept van een anti-oxidantrijke) en zelfgemaakte bouillon (zie eerdere recept voor bottenbouillon) of kippensoep (lekker lang laten trekken voor extra voedingsstoffen zijn ideaal. Het kost weinig moeite, is makkelijk weg te krijgen ook met een zere keel, en je kan het in thee2grotere hoeveelheden gelijk maken.

1 ½ kop blauwe bessen
Een stukje verse gember van 0,5 cm
Sap van 1 limoen
1 kleine krop groene sla
1 kop kokosmelk
1 kop water
2 eetlepels hennepzaad

 

Doe het fruiten gember in de blender. Voeg water, kokosmelk en limoensap toe en blend tot een egale massa ontstaat. Voeg daarna de sla, komkommer en
henneppoeder toe en blend nogmaals. Voeg desgewenst meer water toe.

Oh en weet je wat ook helpt: de thee of smoothie uit een mooie mok (check De Koffieplantage in Heerenveen) of leuk glas drinken J Pak je rust en verwen jezelf een beetje!

Beterschap!!

Groet Mariska