Staat op de kaart!

06-07-2017

De laatste dagen ben ik erg verbaasd over het enthousiasme met betrekking tot de koolhydraatarme restaurantgids “Weet waar je Eet”. Ik begon dit als een simpel idee om het koolhydraatarm eten in een restaurant makkelijk te maken. Ik had geen idee dat zoveel mensen met koolhydraatarm eten bezig zijn. Een rondje langs koolhydraatarme pagina’s op Facebook leerde me dat er groepen van meer dan 65 duizend leden zijn of zelfs van 100 duizend leden. Wanneer je alle recepten gaat maken wordt je vanzelf arm qua financiën want per minuut verschijnt er wel een heerlijk recept om iets lekkers te maken.

Ook het aantal leden op onze Facebook pagina “Weet waar je Eet” groeide gestaag naar zo’n 100 leden, wat ik een heel mooi begin vond. Toen mijn, maar eigenlijk is het onze, oproep om te helpen werd gedeeld in verschillende koolhydraatarme groepen schoot de teller heel snel omhoog. Vandaag staan we op 770 “vind ik leuk” en 794 “volgers”. Geweldig om te zien dat ons idee bijval krijgt van zoveel kanten. Ik vroeg om favoriete restaurants te posten zodat ik ze een mail kon sturen met daarin de uitleg van ons initiatief.

Na veel positieve reacties wil ik ook een reactie delen waar ik dan weer heel verbaasd over ben. De persoon die mij terug mailde gaf aan dat wat hem of haar betreft de klanten prima op de kaart kunnen uitmaken wat koolhydraatarm is, of ze kunnen het vragen. Na een paar minuten kon ik pas begrijpen wat ik eigenlijk las als reactie. Dus zou het als volgt gaan wanneer ik deze persoon goed begrijp: Je loopt een restaurant binnen en gaat zitten aan een vrije tafel. Een ober komt bij je langs om te vragen wat je wilt drinken en omdat je er toch bent bestel je alvast iets. Samen met je drinken komt de menukaart en zoek je naar een menu wat weinig of geen koolhydraten bevat. Dan kom je tot de conclusie dat het net niet is wat je graag zou willen eten. Je bestelt maar iets van de kaart wat eigenlijk niet je bedoeling was of je staat op, rekent je drinken af, en gaat naar het volgende restaurant. Met een beetje pech gebeurt dit bij het volgende restaurant weer en keer je met een lege maag huiswaarts. Voor mij zou het heel handig zijn wanneer ik thuis al kan kiezen waar ik zou willen eten en wat er op de kaart staat qua koolhydraatarm menu.

Nu begrijp ik prima dat mijn voorstelling iets overdreven is maar waarom niet een kaart (op internet) waar meteen duidelijk is wat het koolhydraatarm menu is. Ik zou zeggen dat het als restaurant een extra kans is om je klanten nog beter van dienst te zijn. Ons initiatief “Weet waar je Eet” kost een restauranteigenaar geen geld dus is het een win win situatie voor beide partijen.

Ondertussen zitten we er over te denken om op den duur ook de keuze van restaurants mogelijk te maken in de diabetes 24/7 app zodat je niet beslist naar de site hoeft om een keus te maken. Ook denken we over het uitbreiden van de koolhydraatteller met persoonlijke voorkeuren en het zelf samenstellen van recepten of een hele maaltijd. Dit hebben we gezien in andere app’s (die dan weer niet onze functies hebben) en dit gaan we overnemen, maar dan beter. Mocht je graag een bepaalde functie hebben twijfel dan niet om het ons te melden zodat we dit kunnen inbouwen. Een voorbeeld is ook het gewicht, zou dit handig zijn of wordt er geen gebruik van gemaakt wanneer dit een nieuwe functie zou zijn. Veel overwegingen en daarom hebben we jullie input en ervaring nodig. Het nadeel is nu nog wel dat we een (kleine) bijdrage vragen voor de dienst maar ik heb in de wandelgangen gehoord dat er eind augustus begin september groot nieuws aankomt. Ik zou daarom zeggen: download de app deze of volgende week en registreer je. Gebruik de gratis proef maand en wacht rustig af wat er komt. Voor nu wens ik jullie een prettige dag verder en geniet met volle teugen, wij gaan er nog even flink tegenaan. Vergeet vooral niet andere personen te wijzen op onze Facebook pagina zodat ook zij mee gaan doen met ons initiatief!

Groeten Jan Nico