Tijd voor een hapje

10-04-2016

Een drukke maar fijne dag in Brugge. De oudste dochter is terug uit Parijs en gaat nu verder studeren in Brugge. Een nieuw kot om in te richten, heel veel spulletjes om te verhuizen. Na die inspanningen, zijn we klaar voor een shoppingmomentje in de stad, met aansluitend een koffie (lees: Chai Latte. Koffie is out, Chai Latte is in) en een hapje. De dochter weet al wanneer er een hypo moment aan komt. Ze weet het al voor de Dexcom zijn alarm kan laten luiden. Ze ziet het aan mijn tragere stappen, ze hoort het aan mijn uitspraken, het hysterisch lachen en gek doen. “Check je meterDexcom”, grapt ze dan. “Je staat te laag mama..”. Daarop volgt het alarm 70 mg/dl (3.8 mmol) met een dubbele pijl naar beneden. De zaak waar we naartoe willen, is gesloten op woensdag. Dang! De halflege fles cola in mijn handtas wordt aangesproken, blij dat de bruis er al uit is, zodat het makkelijker te drinken valt. Ondertussen huppel ik verder (hypo’s doen rare dingen met je), richting een andere plek voor een hapje. Het wordt een hippe wafelzaak en ik heb er helemaal zin in (ik neem een tegoedbon voor de Chimney cake in het andere etablissement).

Eens aan tafel, krijg ik een 58 mg/dl (3.2 mmol) met een enkele pijl naar beneden. De mega grote wafel (aka waffle for 2) met vers fruit is besteld, maar nog niet aangekomen. Vers fruit versnijden kan wel even duren. De staafjes met suiker die standaard op tafel staan, komen goed van pas. De mensen aan de tafel naast ons fronsen hun wenkbrauwen als ze me de suiker zien binnenkappen. So what.. niet mijn probleem. Ok, voldoende snelle suikers en nu bolussen voor de traktatie fruitdie er aan komt. We moeten nadien ook nog een eind stappen. Zoveel zaken om rekening mee te houden. Hoe tel je in godsnaam koolhydraten voor een extra grote wafel met een grote portie vers fruit? Wat als ik het fruit niet op kan? Hoe zit het met die Chai Latte? Iemand enig idee hoeveel gram koolhydraten die bevat?

Ik heb geluk met mijn gezin. De dochters waren 7 en 5 toen ik de diagnose Type 1 diabetes op mijn bord kreeg. Ze weten niet meer hoe ik was zonder D. Ze weten als geen ander wat hypo’s en hypers met me doen. Ze weten dat hypo’s voorrang hebben op shoppen en dat hypers me dorstig maken en toiletbezoekjes in de hand werken. Ze weten dat hypers zoveel roet in het eten kunnen gooien dat ze ons richting HUIS sturen, zodat ik even kan liggen en bijkomen. Ze nemen het me niet kwalijk. Ik had het voor hen graag anders gezien. Het is Type 1 diabetes. Het is mijn leven.

Zoete groet,

Cathy

Reacties

Schrijf een reactie

Je reactie