Variëren!

27-02-2017

We zijn nu inmiddels dik 2 maanden aan de slag, en ook de vorige meting was weer helemaal top! Zowel Jan Nico als Aiske hebben hun vetpercentage weer met 1% naar beneden kunnen brengen en hebben een goede basis aangelegd voor de toekomst.

Nu is het tijd om wat meer bandbreedte te gaan creëren in recepten en maaltijdmogelijkheden. Want een vast schema werkt voor even, maar heeft absoluut niet mijn voorkeur voor de lange termijn. Uiteindelijk geldt namelijk dat je met een gevarieerd voedingspatroon de meeste voedingsstoffen binnenkrijgt. Elk voedingsmiddel heeft weer een andere samenstelling en ook het verschil in micronutriënten is belangrijk voor een goed werkend lichaam.
Een leuke en makkelijk toepasbare tip is: heb elke maaltijd 5 verschillende kleuren op je bord. En dan het liefst zeker 1 groene en 1 andere kleur groente.

De smoothies zijn een succes. Vandaar dat ik jullie deze week een andere variant wil meegeven die lekker pittig is, bomvol anti-oxidanten zit en leverwerking stimuleert:

Ingrediënten:smoothie boerenkool

3 handen boerenkool
Snufje kurkuma poeder
3 cm verse gember
chilipoeder
1 scoop orange fit eiwitpoeder
1 avocado
1/4 komkommer
1 schep Greens (optioneel)
500 ml water

 

En omdat je waarschijnlijk ook minder brood eet, zijn deze zelfgemaakte crackers een heerlijk alternatief. Smaakvariaties kan je aanbrengen door bijvoorbeeld eens verse kruiden, of Italiaanse kruidenmix er doorheen te mengen. Let wel op dat er geen smaakversterkers inzitten!

Ingrediënten (voor een hele bakplaat):cracker

6 eetlepels chipzaad
6 eetlepels pompoenpitten
6 eetlepels zonnebloempitten
2 eieren
2 eetlepels amandelmeel
snufje Keltisch zeezout
beetje lauw water
Een volle hand geraspte geitenkaas

 

Meng alles in een bakje door elkaar en laat even 5 minuten “wellen”. De chiazaadjes gaan uitzetten en maken het mengsel compacter. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Verdeel het mengsel over de bakplaat en maak alvast “crackers” door met een mes of lepel het mengsel te verdelen (zodat het dus niet 1 grote cracker wordt). Draai de crackers na 12 minuten om, en laat ze dan nog eens 10-12 minuten aan de andere kant bakken.

En tot slot nog een lekker alternatief voor pasta. Want daar zijn veel mensen die ik tegen kom echt dol op. Pasta (van tarwe) is een bewerkt product, en bevat ook gluten. Je kan tegenwoordig overal al heel goed glutenvrije pasta kopen. Een ander alternatief, dat gelijk bomvol jodium zit, is zeewierpasta. Jodium is essentieel voor een goede schildklierwerking en bovendien koolhydraat arm. Deze in het recept is van het merk Seamore, verkrijgbaar online en bij de Albert Heijn.

Ik ben heel benieuwd wat je er van vindt! Ben je niet zo gek op vis? Dan kan je de ansjovis ook weglaten.

Ingrediënten (voor 4 personen):pasta

500 gram mager rundergehakt
1 potje ansjovis (uitlekgewicht 60 gram)
3 tenen knoflook. fijngesneden
2 kleine uien, fijngesneden
beetje boter
6 handen bladspinazie
1 theelepel paprikapoeder
500 gram tomaten, in blokjes
Een handje verse rozemarijn
1 groot blikje tomatenpuree
1 verpakking Seamore zeewierpasta

 

Fruit de ui en knoflook in de boter en voeg de ansjovis toe. Fruit tot de uien glazig zijn en doe dat het gehakt er bij. Bak dit totdat het bijna gaar is en doe dan de tomaten, tomatenpuree, paprikapoeder, rozemarijn en spinazie erbij en laat dit lekker doorpruttelen. Roer af en toe.

Doe ondertussen de zeewierpasta in een grote kom met warm water en laat zo’n 20 minuten staan. Giet af en serveer samen.

Groeten Mariska